Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Når barnet ikke vil hjem fra barnehagen

Når barnet ikke vil hjem fra barnehagen

Mange av dere har nok opplevd det – du er sliten etter en full dag på jobb, regnet pøser ned ute og det eneste du vil er å slenge deg ned på sofaen. Men først må du hente mini i barnehagen. Du går inn porten med en tanke om at barnet ditt skal komme løpende og gi deg en stor bamseklem, før dere pakker sekken og skynder dere hjem. I det du ankommer barnehagen, skjer derimot det stikk motsatte…


…Mini kommer ikke løpende! Hen ser på deg med et strengt blikk og et avvisende kroppsspråk. Det er her du ikke må gå i fellen: du må på ingen som helst måte spørre barnet om dere skal gå hjem eller ikke, for det er det IKKE barnet som bestemmer. Så hva gjør du? 

Sånn får du med deg barnet hjem fra barnehagen

Du kan ta «kort og konsist» måten – si bestemt at nå skal dere hjem, enten så går du selv eller så må jeg bære deg. Resultatet kan ofte bli da at du ender opp med å telle til 3 og ta mini under armen mens hen skriker høyt så hele barnehagen hører det. 

ELLER du kan bruke en mer sensitiv metode som anerkjenner barnets følelser samtidig som du oppnår ønsket atferd. La meg vise deg hvordan:


Tips 1: Møt barnets følelser

Sett deg ned i barnets høyde og vis interesse for hva barnet driver med. Anerkjenn at dette ser gøy ut, og at du forstår at barnet ikke ønsker å avslutte leken eller aktiviteten. Videre forteller du at klokken er blitt mye, og at dere sammen må gå hjem for å lage middag. Kanskje kan barnet være med å lage middagen? Sett så ord på at barnet kan fortsette leken i morgen, eller at dere sammen kan fortsette leken hjemme. I noen tilfeller er dette nok til at barnet aksepterer situasjonen og blir med deg hjem av fri vilje. 

Eller kanskje gjør dette at barnet blir enda mer frustrert, og hen reagerer med sinne. Da kan det være lurt å endre strategi.


Tips 2: Vær med på leken

Vi vet alle at barn elsker å leke, og det er selvsagt ekstra gøy når de voksne er med på leken. Det du nå kan gjøre er å være denne lekne voksne. 

Ta på deg en rolle: si at du er en hest og skal galoppere ut i gangen, og at rytteren må sitte seg på hesten. Eller gjør situasjonen om til et kappløp ved å si at førstemann ut i gangen får hulkens krefter. I garderoben kan konkurransen fortsette, og før du vet ordet av det, er dere kommet dere ut i bilen!


Tips 3: Gi barnet et valg

Barn digger å få en følelse av at de bestemmer, så ved å gi dem valg, øker man sjansen for samarbeid. Her er det derimot viktig å være bevisst i valgene sine. Valget er ikke om dere skal gå hjem eller ikke, men reisen dit. Du kan for eksempel si: 

Nå skal vi hjem. Vil gå selv eller sitte på ryggen? 

Eller

Nå skal vi kjøre bil hjem. Vil du gå til bilen selv eller holde meg i hånden?

Da er sjansen stor for at barnet velger ett av dine to alternativ. Å begrense de uendelige mulighetene barnet kan oppleve å ha, vil også skape trygge rammer for barnet.


Vi er her for deg - spør barnehagen om hjelp

Husk også at barnehagepersonalet er der for å hjelpe dere. Har du en dårlig dag hvor tålmodigheten er liten og det siste du ønsker er å hoppe ut av barnehagen som en kanin mens dere leker at reven kommer for å ta dere, er det ingen skam å be om hjelp. I mange situasjoner er barnet mer mottakelig for hva barnehagepersonalet sier, fremfor hva mamma/pappa sier. Og om barnet slår seg helt vrang, er dere i det minste sammen om det. 

Og skulle ikke noen av disse tipsene vise seg å funke akkurat denne dagen, så vit at det ikke er noen skam å ende med å måtte ta «kort og konsist» måten. Da tar du barnet under armen og går med hodet hevet ut porten, mens du tenker på at morgendagen forhåpentligvis blir bedre!

05.06.2024 kl 12:00   


Relaterte artikler

Å lede seg selv og inspirere andre  

Kjære deg som har valgt å jobbe i barnehage. Du som jobber i nær relasjon til både barn og andre voksne. Du som vet hvor viktig det er å bidra til trygghet o...

Tør å være foreldre - 7 tips for enklere grensesetting med barn  

Foreldre - tør å være foreldre! Med denne uttalelsen kan jeg kanskje erte på meg noen, men jeg tar likevel sjansen. Det jeg sikter til er barn og grenser.

Hva er Trygghetssirkelen og hvorfor er den viktig for barnet mitt?  

I disse dager er det flere barn som venner seg til å gå i ny barnehage. Kanskje de har startet for aller første gang, eller begynt i en ny barnehage med helt...

Oppdrar vi, ubevisst, barn til å bli mobbere?  

Du sitter på lekeplassen med barna dine, to naboer og deres barn. Dere har hengt sammen siden dere var i barselgruppe sammen, og bor i ett område med mange a...

Hvordan skaper vi den gode relasjonen med barnet ditt?  

I dagens samfunn ser vi en økende trend om å synliggjøre hverdagstematikk om barn, og vi som jobber i barnehage har mye erfaring og kunnskap på hva som skape...

5 tips for å velge den beste barnehagen for barnet ditt  

Hvordan velge barnehage til barnet ditt? Valg av barnehage er en viktig avgjørelse, som kan ha stor betydning for barnets utvikling, helse og trivsel. Det å...

Livets flod og det å ta vare på hverandre  

Tidligere har jeg skrevet litt om det å lede andre. Det er jo tross alt jobben min, så det er jo ikke så veldig rart at det er det som ligger lengst fremme i...

Topp 5 mest leste blogger i 2022  

Rett før vi runder av året, har vi tatt en titt i arkivet og funnet bloggene dere likte aller best i året som har gått! Fra relasjonskompetanse i barnehagen...