Hopp til innhold
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Bare magisk!

Bare magisk!

Kikker forsiktig inn gjennom vinduet på avdeling Småfrø. Jeg ser Susanne i rolig lek med et barn. De bygger med klosser, stabler og river ned, smiler til hverandre og uttrykket «jeg liker deg» er lett å se. Barnet kryper deretter på Susanne sitt trygge fang. «Han var ikke helt i form i dag etter å ha vært syk i flere dager, derfor valgte vi å ha han inne.» Med klump i halsen rusler jeg videre nedover gangen. Ser at hinderløypa er i bruk. Ivrige barn balanserer. Klatrer. Mister balansen. Faller. Prøver igjen, og lykkes. Bare magisk!

Frisør, pinnedyr og hoppefisk

Lengre ned i gangen ser jeg ivrige barn som er samlet rundt Marius. Med første øyekast ser jeg kun alle hårspennene, strikkene og de fargerike sløyfene i hans hår. Marius har tydeligvis vært hos frisøren i dag. Det er videre lett å se at Marius er populær blant barna.

«se pinnedyret vårt har seks bein, og det bare spiser og leker pinner hele dagen!» Barna er ivrige med å studere pinnedyrene, og de aller modigste lar insektet krype oppover armen, mens de holder pusten, dette er det vi kaller skrekkblandet fryd som iler gjennom kroppen.

«se en fisk som hopper. Det er jo en hoppefisk!» Barna ler hjertelig. Jeg hører plaskelyder og herlig barnelatter i det jeg passerer døra inn til vannlekerommet vårt. Ivrige Kvisten barn bader der sammen med Sandra. De spruter, plasker, og nyter å kjenne vannet mot naken hud! Her snakker vi trygg badelykke!

På avdeling Barnåla sitter de eldste barna og perler rundt bordet. De trer de fargerike perlene, en etter en på snora. Nydelig prestasjon til 2 år å være!

Skinnvotten

«pip pip, kan jeg sove her i natt?» En liten mus kommer krypende forsiktig frem. Jeg ser med en gang at det er Pilemus silkehår som står og venter på respons fra Ane. «selvfølgelig kan du sove i votten!» Ane legger pleddet, som for anledningen er skinnvotten over barnet, mens vi hører fra kroken «her kommer reven, og jeg vil også sove i votten!» Revemor Silkesvans danser seg bortover gulvet før hun smyger seg forsiktig under votten!

Hverdagsmagi

Hverdagsmagi kan være så mangt. I gangen på Stubben blir jeg møtt med roterende diskolys, dansende barn og Anne Marte. Dette stemningsfulle lysshowet får også meg i dansemodus. Å se og oppleve barnas dansebevegelser og glede er bare magisk!

Jeg rusler videre på kjøkkenet. Blir nysgjerrig da det lukter så godt. Trude og fem barn fra Barken lager frokostblanding. Kokkene er ivrig i tjeneste. De forklarer etter beste evne hva de lager, hvilke ingredienser de bruker, de måler, rører i bollen og prøvesmaker. Nydelig godt!

Jeg beveger meg videre inn på stor fløy. Avdeling Kongla er ute. Jeg studerer barna gjennom vinduet. De leker så fint. Dagens snøfall har gjort underverker. Det er rart å tenke på hvordan snø gir en så uendelig stor glede hos barn og personalet.

Inne på avdeling Kongla boltrer noen Kvisten barn seg. De elsker å utforske. Nytt rom. Nye møbler. Nye leker. Å bruke hverandres avdelinger er både spennende og morsomt. Både puterommet og konstruksjonsrommet på stor fløy er populære, også hos de minste barna.

I det jeg er på tur videre, hører jeg muntre barn som kommer løpende. De har på seg kapper. Lilla kapper. Kine og Johanna kommer hakk i hel. Vi er plutselig i kongeriket Arendelle. Flere Elsa og Anna skikkelser løper forbi meg med sine magiske krefter. Dette er magi! Og der kommer selvfølgelig Olaf og Svein også.

Reise til verdensrommet

Inne på avdeling Barken jobber ei lita gruppe barn sammen med Håkon og Kristian. De bygger. Romskip. Store, solide romskip, med store rakettmotorer. Barken barna skal nemlig reise ut i verdensrommet. Hvor langt man må reise før man når verdensrommet er vi alle usikker på, men du verden hvor vi gleder oss til ferden. Etter å ha vært romforsker sammen med ivrige astronauter forlater jeg avdelingen, på jakt etter mer hverdagsmagi.

Jeg stopper opp ved kreativ rommet. Lytter og ser. Ei lita gruppe med barn sitter rundt bordet sammen med Cathrine. De sorterer farger, utstyr, teller, benevner og plasserer. «hent fatet med blå farge. Legg fatet ved siden av koppen med rød farge!» Barnet lyser opp i det Cathrine viser tommelen opp, også denne oppgaven er riktig utført. Språkaktiviteter er jammen gøy!

Førskoleforberedelser

Å være førskolebarn er spesielt, - og skal være spesielt! Jeg smugtitter inn gjennom vinduet der våre 9 førskolebarn sitter og jobber konsentrert. En liten stund iallfall. Plutselig er den lille førskole-rumpa ikke på stolen mer. Men hva gjør vel det?! De kommer helt sikkert til å få det bra på skolen. Jeg smiler for meg selv og vinker til Steffen, Merethe og Andreas som på en utmerket måte veileder og støtter barna i sine skoleforberedende aktiviteter.

Tenk, om 7 måneder skal disse flotte barna begynne på skolen, og deres tid i Furuberget FUS barnehage er over. Det er alltid en blanding av sorg, stolthet, glede - og med en tåre i øyekroken vi sier farvel til et nytt kull med førskolebarn hvert år. Jeg blir varm i hjerte.

En magisk dag

På ettermiddagen når jeg forlater barnehagen hører jeg ivrige barnestemmer og latter, mye latter. I det jeg runder hønsehuset ser jeg Steffen i ivrig lek, nokså heftig brytelek med gutta. Jeg kan ta og føle på gleden, opprømtheten og spenningen hos barna. De barna er heldige, gitt! Jeg børster snø av bilen min og tenker - onsdag 22. januar 2020 Bare magisk!

relaterte artikler

Studenter bidrar til lærende organisasjoner

Et nytt barnehageår er godt i gang, og sammen med to av mine erfarne pedagogiske ledere, sitter jeg på campus Vestfold og hører programledere og koordinatore...

Les mer →
Hundekjeks og glede

«Blomst til deg!» Lyden kom fra bak gjerdet, oransje avsperringsplast som viser hvilke kohorter man er på, for å være nøyaktig. Jeg beveger meg mot stemmen,...

Les mer →
Trygge foreldre gir trygge barn

Nytt barnehageår, nye barnegrupper, nye barn og nye foreldre. Det er vår og tid for at vi i barnehagene skal planlegge og lage gode strategier for hvordan ti...

Les mer →
Har vi tilpasset oss ut og bort i fra barnets beste?

Coronaperioden har gitt tid til ettertanke og evalueringer av hverdagen. I en periode med redusert åpningstid, små faste grupper med barn og ansatte, tettere...

Les mer →
Den dagen vi brettet opp ermene

I dagens mediebilde kan vi lese mange artikler om dugnadsånd og løsningsorienterte yrkesgrupper, i kampen mot koronaviruset som herjer på verdensbasis. Hverd...

Les mer →
Noen tanker om å spille på samme lag når det virkelig gjelder

Siden 12. mars har tilværelsen blitt snudd på hodet for alle som er knyttet til en barnehage i Norge. Fra en dag til den neste var barnehagene stengt. For ba...

Les mer →
Det går over, det blir bedre!

I skrivende stund har alle landets barnehager vært stengt i snart tre uker. Det har vært tre krevende uker for de fleste. En ny hverdag med hjemmekontor, hje...

Les mer →
Kan foreldre bedømme kvalitet i barnehagen?

Årets foreldreundersøkelse er avsluttet og barnehager over hele Norge har blitt evaluert av foreldre. Foreldres tilfredshet og deres tilbakemelding på barneh...

Les mer →