Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Sommerferie for alle barnehagebarn?

Sommerferie for alle barnehagebarn?

Sommeren er på hell og oppstart i barnehage og skole står for tur. Mange spente barn, foreldre, og ansatte, er nå klare for nye og innholdsrike dager etter en fin sommer og etterlengtet sommerferie. Men hva med alle de barna som ikke har sommerferie? Hvordan er dagene deres når andre har fri, og raser av gårde til strand og vann, spiser is i fornøyelsesparker eller kanskje ligger i hengekøya hos bestemor og bestefar? Hva opplever barn som ikke har fri fra barnehagen midt i juli, når sola står som høyest og varmest på vår himmelfront?

Noen av disse barna har jo allerede hatt sin «sommerferie», kanskje rett før alle andre, eller tidligere i vår? Kanskje hadde de en lengre ferie i vinter sammen med foreldre og eller annen familie? Kanskje har de ferien sin om høsten, eller rundt julefeiring? Hvordan har de det egentlig i barnehagen om sommeren, når det veldig ofte er svært få voksne og barn til stede, og samlet på samme avdeling i noen uker? Fasit på dette får vi nok aldri helt, men vi kan jo observere og tolke signaler barna gir oss, både i disse ukene og i oppstarten av barnehageåret som kommer.

Gode forberedelser

Jeg tror faktisk at de barna det gjelder, har det veldig bra i barnehagen vår, særlig i sommerukene. Men det er helt avhengig av at voksne gjør gode forberedelser i forkant, og legger opp til dager med innhold og ikke bare blir «gående og vente» på feriedager, eller på den nye høsten som er i anmarsj. Det er jo selvsagt også avhengig av hvor mange voksne og hvilke voksne som er tilstede med barna. Oppleves det trygt? Oppleves det godt og gøy? Ja, da er disse ukene kanskje gull verdt for noen og enhver.

Vi snakker hele tiden om at vi ønsker oss flere voksne og flere hender inn i barnehagen, og i sommerukene hos oss er nettopp den tida vi har god tid til hver enkelt barn. Vår barnehage stenger ikke i juli, men begrenser litt åpningstid om det er mulig, og vi samler alle store og små til en avdeling, nettopp fordi det ikke er så veldig mange på plass.

Rutiner

Det som er viktig, er å holde på rutiner. Vi gjennomfører måltidene som vanlig, men kanskje lager vi litt mer mat sammen, smoothies og annet godt i varmen. Å fryse vann eller saft for å kjøle seg litt ned, er en slager. Aktiviteter inne og ute er viktig og er det fryktelig varmt tar vi pauser fra sola. Vannbasseng, vannslanger og spreder er god erstatning om en ikke kan dra på stranda, og noen ganger får vi til og med til en strandtur. Barn som sover trenger også en hvil om sommeren som ellers i året, og å ta med tepper ut på gress eller bakke, gir fine muligheter for roligere aktiviteter i fellesskap.Kanskje er ikke de faste lekevennene i barnehagen, og det blir viktig å sørge for ulike aktiviteter som fenger, og som legger til rette for godt samspill og kanskje også skapes det nye relasjoner når hverdagen blir litt annerledes.

Jeg kan iblant høre, når vi nærmer oss sommeren. «stakkar, han skal være i barnehagen hele sommeren, han..» eller «stakkar, hun har aldri fri i juli, hun…» Men det er da ikke noe stakkar? Alle barna hos oss har ferie gjennom barnehageåret, men på ulike tidspunkt, og slik er det jo også med oss som er i jobb. Vi avvikler ferie når andre er på jobb, slik at hverdagen går rundt, og det er jo nettopp derfor vi har åpen barnehage også. Så har kanskje barna det vel så bra i vår gode barnehage, som de som stresser avgårde for å rekke fly, sitter i bilkø eller må vente i laaaange køer for å få kjørt i vannsklier. Vi kan jo leke at vi flyr, uten å måtte vente på flyplassen, vi kan kjøre bilen med en gang, her er det nok av plass, og vi kan lage mange vannrenner og unngå å stå og vente på tur. Fortsatt god sommer til alle, uansett om du er i barnehagen eller ikke!

Relaterte artikler

Lykke på tvers

Vi er på vei ut etter frokost, ivrige tar vi på sko og tynn jakke klare for å gripe dagen i lek ute. Døra må holdes lengre oppe for minstemann i gruppa er og...

Les mer →

Er du min venn?

En treåring holder på å kle på seg i garderoben sammen med flere barn på samme alderen og et par ansatte. Jeg er vikar denne dagen og kjenner ikke barna så g...

Les mer →

Jeg hører hva du sier...

Jeg hører hva du sier, men hvorfor må jeg til stadighet forsvare barn som ikke handler til sitt eget beste? Barn som ikke aner konsekvensene av sine handling...

Les mer →

VI TAR LEKEN PÅ ALVOR

FUS står samlet bak valget om satsingen på lek. Lek og læring går hånd i hånd, og realfag har allerede en naturlig plass i våre barnehager. Vi er stolte over...

Les mer →