Hopp til innhold
FULL BARNEHAGEDEKNING PÅ GODT OG VONDT

FULL BARNEHAGEDEKNING PÅ GODT OG VONDT

Skrevet av: Jeanette Sjetne daglig leder i Hektneråsen Fus barnehage

Etter et skikkelig samarbeid mellom kommunene og private aktører er det så godt som full barnehagedekning i Norge. På godt og vondt vil nå jeg si. Det er bra at foreldre får barnehageplass når de har behov for det, så de selv kan velge om de vil ha barna i barnehage eller ikke. Det er fantastisk at barna får like muligheter og får ta del i det jeg mener er starten på et unikt og flott utdanningsløp vi har i Norge. Jeg vet at jeg har verdens viktigste jobb som pedagog i barnehage. Samtidig ser jeg en uheldig situasjon bygge seg opp, foreldre har begynt å ”shoppe” barnehager, noen barn bytter barnehage, unødig av og til etter min mening, fordi foreldrene vil prøve ut om den eller den barnehagen kanskje er enda mer av det de selv ønsker. Ikke nødvendigvis fordi de ser etter andre kvaliteter, men fordi det bygges en ny barnehage som kanskje har et uteområde som foreldrene ”forelsker deg i”, fordi de møter på et personale som stiller krav og spørsmål på veien eller fordi de har en barnehage vegg i vegg med boligen sin.

Ikke misforstå, jeg vet at det er store kvalitetsforskjeller i barnehagene våre i Norge, og jeg ønsker ikke at noen skal ta til takke med at deres håpefulle ikke får det de har krav på både av omsorg, læring og oppfølging! Kanskje fikk man ikke plass i barnehagen man ønsket ved første opptak men muligheten åpner seg året etter og av og til flytter man og bytte av barnehage er nødvendig. Det er ikke dette jeg mener. Men når man shopper rundt på følelser, flotte nye bygg eller fordi man helst vil ”kaste poden over gjerde” på vei til jobb- da vrir det seg inne i meg. Har foreldre satt seg godt nok inn i hva kvalitet i barnehage er?

KVALITET I BARNEHAGEN

Det er små mennesker dette, med utrolig mange behov som bør hensyn tas. Gjør et nøye valg, gå inn i dere selv og spør om bytte nr 3 på under ett år virkelig er nødvendig. Jeg ber dere vurdere dette ut i fra om barnet deres får et tilbud med høy kvalitet der det er, får det den gode omsorgen, læringen og oppfølgingen hun eller han fortjener? Og selvsagt betyr det noe at hverdagen er gjennomførbar for familien.

Det jeg vil du skal tenke over er; Har du satt deg inn i hva barnehagen tilbyr annet enn all mat servert og laget av en kokk hver dag, barnehagen vasker yttertøyet så foreldrene slipper dette, rydder og bretter tøy i alle barnas hyller og leverer i fra seg skinnende rene barn ved henting, flotte fargerike uteområder dekket av helstøpt gummi i alle regnbuens farger eller et bygg med gymsal, badebasseng og realfagsrom?

Hvem er menneskene som møter barnet ditt hver dag? Jeg mener kvaliteten ligger akkurat der. I menneskene som hver eneste dag er der og tar i mot barnet ditt. De som omsorgsfullt tørker tårer, tar følelser, ord og nonverbale utrykk fra barnet ditt på alvor. Tilbyr et fang og veileder barnet ditt inn i lek om det er litt vanskelig, lærer barnet ditt alle de sosiale ”spillereglene” og hvordan en tar disse i bruk i praksis. De voksne som lar barna være nysgjerrige, undrer seg sammen med dem og gir hverdagen magi. Voksne som er lekne og fulle av kjærlighet for alle barn uansett hva de har med seg i bagasjen.

Barnet ditt trenger voksne som hjelper det å bli den aller beste utgaven av selg selv. Lærer barnet ditt å tørre å si det hun eller han tenker, føler og som vet at det blir tatt på alvor, og at det betyr noe. Disse voksne forbereder barnet ditt på resten av livet! De er barnas talspersoner og tør å si i fra og tale barnas sak i enhver situasjon. De er tett på barna og vil oppdage om noe ikke er som det skal. De vil tørre å undre seg og kjenne på magefølelsen sin og handle fordi de brenner for jobben sin, for barna og fordi de vil det beste for alle. Da snakker vi KVALITET på tilbudet barnet ditt får. Har du tatt denne vurderingen? Har du virkelig satt deg inn i hva barnehagetilbudet skal være og gitt de ansatte en sjanse før du velger barnehage eller før du velger å bytte barnehage? Jeg håper virkelig det ?

I disse dager tar vi i mot en gjeng med nye håpefulle i min barnehage, som skal bli møtt av de voksne jeg beskriver over, nettopp fordi vi vet hvor viktig dette er for resten av livet til disse barna. DET varmer pedagoghjertet mitt, og jeg er så vanvittig stolt! ?

relaterte artikler

Er vi treige når vi bruker lang tid ved måltidet?

Klokken er halv 12 og vi er klare til å sette oss ned ved bordet. Bleiene er nye, køen på toalettene er borte og hendene er gullende rene. De som treffer oss...

Les mer →
«Uten mat og drikke, duger helten ikke»

Det er virkelig lykke blant barna i barnehagen når de får hjemmelaga tomatsuppe med makaroni. Barna elsker tomatsuppe, men mange ser ikke helt gleden rundt...

Les mer →
SmartMat oppskrift: Fiskepakker

Denne retten er perfekt på tur! I stedet for pølser legger du fiskepakker på rist over bålet eller grillen.

Les mer →
SmartMat oppskrift: Urtepizza

Vi spiser alt for mye kjøtt og altfor lite grønt. Prøv denne kjøttfrie pizzaen.

Les mer →
SmartMat oppskrift: Grønn smoothie

Smoothie er en flott måte å få i små kropper grønne blader. Ingefær styrker tarmfloraen, demper bittersmaken fra bladene, og gir smoothien en frisk smak.

Les mer →
Kristiansands største barnehage med Norges største kake?

Det nye bygget til Vågsbygd FUS barnehage i Kristiansand, åpnet med brask og bram fredag 24.juni, med selveste ordfører Harald Furre til stede.

Les mer →