Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Mangfold, flerkulturell, to eller flerspråklig - hva betyr disse begrepene i barnehagen?

Mangfold, flerkulturell, to eller flerspråklig - hva betyr disse begrepene i barnehagen?

Etter konferansen for mangfold, i Bølgen i Larvik, 23. mai, sitter jeg igjen med noen tanker om at det ikke er helt enkelt å vite hvilket ord eller begrep jeg skal bruke, når jeg skal sette ord på noe annet enn det jeg forbinder med «norsk».

Monica Johnsen, daglig leder i Bisjord FUS barnehage

Etter konferansen for mangfold, i Bølgen i Larvik, 23. mai, sitter jeg igjen med noen tanker om at det ikke er helt enkelt å vite hvilket ord eller begrep jeg skal bruke, når jeg skal sette ord på noe annet enn det jeg forbinder med «norsk».

Rammeplanen sier at «Barnehagen skal bruke mangfold som en ressurs i det pedagogiske arbeidet og støtte, styrke og følge opp barna ut fra deres egne kulturelle og individuelle forutsetninger». Da må jeg jo vite hva som ligger i mangfold!

Og vil ikke en mangfoldig eller flerkulturell barnehage kontra en barnehage med kun etnisk norske barn få konsekvenser for barnehagens pedagogiske innhold, arbeidsmåter og organisering? Og ikke minst hva gjelder personalets bevissthet og kunnskap, og behov for kompetanse? Jeg tror det. Nei, jeg vet det!

Å skape gode relasjoner er viktig og nødvendig i alle sammenhenger, være seg i barnehage, skole eller i arbeidsliv, men når det gjelder barn og foreldre med annen språklig og/eller kulturell bakgrunn, så må vi være ekstra oppmerksomme og sørge for at informasjon forstås, da språket kanskje blir en stor barriere. Vi må vise interesse, og ikke tenke at de har et ansvar selv å finne ut av… for hvordan ville jeg taklet å stå midt i Kina eller Somalia en dag, uten viten om kultur eller språk?

Rammeplanen bekrefter igjen at barn får mulighet til å utvikle forståelse for samfunnet og den verden de er en del av, ved å få delta i barnehagens fellesskap. Så får jeg sørge for at hvert barn deltar i barnehagens fellesskap!

Videre sier rammeplanen at “(...)barnehagen skal bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer, at barna skal få møte ulike språk, språkformer og dialekter gjennom rim, regler, sanger, litteratur, tekster fra samtid og fortid, og at barn leker med språk, symboler og tekst og stimuleres til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. Da må jeg jo vite noe om hva språk er!

Og hva vil det så si å være flerspråklig? Vil det si å ikke være norsk? Eller er ikke vi etnisk norske også flerspråklig iblant? Eller kanskje ganske ofte? Jeg snakker i alle fall norsk og engelsk, kan noen strofer på fransk, og jeg forstår litt tysk. Er jeg da tospråklig eller flerspråklig? Og hva faller kroppsspråk innunder? Og om et barn har en norsk mor og en somalisk far, hva da?

Minoritetsspråklige eller fremmedspråklige da? Hva betyr det i denne sammenhengen? For jeg blander litt mellom flerspråklig, minoritetsspråklige og fremmedspråklig.. men det er da ikke det samme det?

En tolkningsuttalelse fra utdanningsdirektoratet i 2016 sier: Minoritetsspråklige barn er ikke definert i barnehageloven eller forskriften. I denne sammenhengen omfatter de derfor alle barn som har en minoritetsspråklig bakgrunn.

Minoritet og fremmed vet jeg jo hva betyr, så det er vel nærliggende å tro at den forståelsen kan brukes i denne sammenhengen også. Uansett hva, så handler det om voksnes holdninger, barnehagens verdigrunnlag og hvordan dette formidles, praktiseres og oppleves i alle deler av barnehagens pedagogiske arbeid.

Rammeplanen sier at jeg som ansatt i barnehagen skal møte individets behov for omsorg, trygghet, tilhørighet og anerkjennelse og sikre at barn får ta del i og medvirke i fellesskapet. Så da tenker jeg at om jeg blander litt om på begrepene ikke har den store betydningen. Det viktige er å møte hvert barn og hver foreldre med verdighet og respekt, eller rett og slett som et medmenneske!

24.05.2018 kl 12:00   


Relaterte artikler

Å lede seg selv og inspirere andre  

Kjære deg som har valgt å jobbe i barnehage. Du som jobber i nær relasjon til både barn og andre voksne. Du som vet hvor viktig det er å bidra til trygghet o...

Tør å være foreldre - 7 tips for enklere grensesetting med barn  

Foreldre - tør å være foreldre! Med denne uttalelsen kan jeg kanskje erte på meg noen, men jeg tar likevel sjansen. Det jeg sikter til er barn og grenser.

Hva er Trygghetssirkelen og hvorfor er den viktig for barnet mitt?  

I disse dager er det flere barn som venner seg til å gå i ny barnehage. Kanskje de har startet for aller første gang, eller begynt i en ny barnehage med helt...

Oppdrar vi, ubevisst, barn til å bli mobbere?  

Du sitter på lekeplassen med barna dine, to naboer og deres barn. Dere har hengt sammen siden dere var i barselgruppe sammen, og bor i ett område med mange a...

Hvordan skaper vi den gode relasjonen med barnet ditt?  

I dagens samfunn ser vi en økende trend om å synliggjøre hverdagstematikk om barn, og vi som jobber i barnehage har mye erfaring og kunnskap på hva som skape...

5 tips for å velge den beste barnehagen for barnet ditt  

Hvordan velge barnehage til barnet ditt? Valg av barnehage er en viktig avgjørelse, som kan ha stor betydning for barnets utvikling, helse og trivsel. Det å...

Livets flod og det å ta vare på hverandre  

Tidligere har jeg skrevet litt om det å lede andre. Det er jo tross alt jobben min, så det er jo ikke så veldig rart at det er det som ligger lengst fremme i...

Topp 5 mest leste blogger i 2022  

Rett før vi runder av året, har vi tatt en titt i arkivet og funnet bloggene dere likte aller best i året som har gått! Fra relasjonskompetanse i barnehagen...