Loading...
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Noen råd til nye foreldre i barnehagen

Noen råd til nye foreldre i barnehagen

Å være småbarnsforeldre er både nytt og utfordrende for mange, selv om dette er et av livets store gleder. Barnehagestart er også noe nytt, litt alvorlig og kan for noen, både små og store, oppleves som litt vanskelig.

Monica Johnsen, pedagog og NK i FUS barnehagene

Med over 20 års erfaring som både forelder og ansatt i barnehagen, har jeg lært at vi som foreldre har et annet fokus, enn hva ansatte i barnehagen har, de går jo i barnehagedagen hver eneste dag. Og jeg vet hva jeg snakker om, jeg har også hatt mine to barn i barnehage. Derfor har jeg som tidligere daglig leder i en FUS barnehage, noen gode råd som kan hjelpe både deg som mamma, pappa, bestefar eller tante. Det vil også hjelpe barnet ditt å raskt bli kjent og trygg, og det vil være til hjelp for ansatte som skal ta dere imot.

En helt ny hverdag

En ny verden åpner seg, og mens barn erfarer og opplever drøssevis av inntrykk på kort tid, er det mye informasjon for foreldre å fordøye samtidig som at følelsene ligger godt utenpå; 

Ser de barnet mitt? Er de nok voksne på avdeling? Vil de klare å ha kontroll over mat, bleieskift og søvn? Har barnet mitt nok klær på ute, Får barnet mitt venner? Har de oversikt på alle barna?

Spørsmålene hagler og tankene farer, og fantasien vår er det heller aldri lett å holde kontroll på. Så mine oppfordringer til dere som foreldre i barnehagen er:

1) Still spørsmål, gjerne flere ganger slik at du får informasjonen med deg. Slik at du husker hva vi forteller og snakker om. 

2) Les informasjon du mottar fra barnehagen. Årsplan, brosjyrer, vedtekter, etc. Dette er nyttig informasjon som du kan få bruk for i løpet av barnehageåret.

Bli kjent med barnehagens rutiner

Gjør deg kjent med regler og rutiner. Undersøk tidlig barnehagens åpningstider. Vi opplever ofte at barn og foreldre står på døra før åpningstid og lurer på om vi ikke skal låse opp og slippe dere inn. Joda, det skal vi, det er bare det at de ansatte har noen oppgaver å gjøre, før vi kan slippe dere inn. Oppstår det problemer og spørsmål, så ring oss. Sjekk med oss ved levering eller henting, eller ring underveis.

Bruk informasjonskanalen i barnehagen din, om det er telefon, mail, appen MyKid eller andre elektroniske kommunikasjonsmidler i bruk. Ta kontakt og avklar med oss, så unngås unødvendig stress og irritasjon. Ansatte er både fleksible, omsorgsfulle og ønsker det aller beste for barnet ditt. Vi hjelper deg så godt vi kan. En barnehage er også en arbeidsplass, med samme regler for de ansatte, som du har på din arbeidsplass, og derfor er vi avhengige av at du holder frister og melder tilbake med den informasjonen vi er avhengig av, for å kunne følge og ivareta lover og regler, og som igjen er til det beste for barnet ditt.

Informasjon er nøkkelen

Et annet råd er å delta på foreldresamtaler og foreldremøter. Gjerne begge to om barnet har to foreldre, og om det er mulig å få til. Planlegg gjerne slike ting tidlig, så er det meste mulig å få til, og legge det også inn i din egen kalender, så slipper du å glemme et slikt møte i en travel hverdag. Ofte er vi foreldre ulike, og vi både mottar informasjon ulikt, og vi opptrer ofte ulikt med barnet vårt. Barn opptrer også ofte ulikt med mamma eller med pappa, eller fra hjemmet og i barnehagen. Slike ting er viktig å lære og forstå. Snakk sammen hjemme, etter et foreldremøte, en samtale, en levering eller henting. Fortell hverandre viktig informasjon, hvordan ting kan gjøres, hva som trengs i hyller av skift, hvor bleiene skal leveres inn og hva barnet har gjort, eller hva du er blitt fortalt noe om.

Skap dere begge en forståelse av barnehagens regler, rutiner og hverdagsliv. Barnet ditt er ofte mange timer i barnehagen, hver eneste dag. Det betyr at det ligger et stort ansvar i samarbeidet mellom hjem og barnehage. Faktisk også mellom foreldrene i et hjem, eller kanskje også mellom barnehagen og to hjem. Erfaringene våre er at ofte at en av foreldrene «tar ansvar» for samtaler, for klesskift og utstyr, og den andre parten kan være usikker på hvilke klær som tilhører barnet, hva det har med hjem eller hvordan gi beskjed om ting som er viktig at vi vet.

Klær og årstider

Når begge foreldre leverer og henter, er det viktig at begge foreldre blir kjent med oss, kan følge med og følge opp. Eksempelvis er det viktig for barna at klær i hylla er tilpasset når våren har gått over i sommervarme, så barna slipper å traske rundt i for varme sko, i luer eller for varme jakker, mens mamma eller pappa kommer lettkledd inn porten, i korte ermer eller sommersko. Husk det samme når høsten er i anmarsj, det kan fort bli vinterkaldt, og da er gummistøvler uten varme sokker særlig ubehagelig å ha på.

Det ER mye å følge opp når barn er små, og når de går i barnehagen. Mange tror nok at det først er når barnet begynner på skole at jobben virkelig starter, men jeg mener at det er i barnehagen du legger det gode grunnlaget. Både for hvordan du følger opp barnet ditt, hvilke muligheter du er med og skaper for barnet ditt, og hvordan du kan bidra til en god dialog hvor du kan øve deg på, og lære av, før barnet skal videre til neste stasjon.

Snakk med oss

Du både kan og har rett til å påvirke ditt barns hverdag i barnehagen. Du skal ikke forstå det slik at du må tilbringe store deler av dagen i barnehagen, men snakk med de ansatte, still spørsmål, sjekk i hyller og følg med, og gi oss beskjed, vær litt nysgjerrig på stedet og huset barnet ditt er i, og hva barnet gjør hver dag, så er største delen av jobben gjort. Jeg er ganske sikker på at du da blir trygg på hvem vi er og hvordan barnet ditt har det sammen med oss. Vi har kanskje ikke all verdens av tid i levering eller henting, fordi vi må være der barna er, men vi finner de treffpunktene vi trenger, sammen med dere. Det handler i aller størst grad, for både ansatte og foreldre, om å sette barnet først.

27.08.2019 kl 12:00       Oppdatert: 30.08.2024 kl 01:35


Relaterte artikler

Når barnet ikke vil hjem fra barnehagen  

Mange av dere har nok opplevd det – du er sliten etter en full dag på jobb, regnet pøser ned ute og det eneste du vil er å slenge deg ned på sofaen. Men førs...

Å lede seg selv og inspirere andre  

Kjære deg som har valgt å jobbe i barnehage. Du som jobber i nær relasjon til både barn og andre voksne. Du som vet hvor viktig det er å bidra til trygghet o...

Tør å være foreldre - 7 tips for enklere grensesetting med barn  

Foreldre - tør å være foreldre! Med denne uttalelsen kan jeg kanskje erte på meg noen, men jeg tar likevel sjansen. Det jeg sikter til er barn og grenser.

Hva er Trygghetssirkelen og hvorfor er den viktig for barnet mitt?  

I disse dager er det flere barn som venner seg til å gå i ny barnehage. Kanskje de har startet for aller første gang, eller begynt i en ny barnehage med helt...

Oppdrar vi, ubevisst, barn til å bli mobbere?  

Du sitter på lekeplassen med barna dine, to naboer og deres barn. Dere har hengt sammen siden dere var i barselgruppe sammen, og bor i ett område med mange a...

Hvordan skaper vi den gode relasjonen med barnet ditt?  

I dagens samfunn ser vi en økende trend om å synliggjøre hverdagstematikk om barn, og vi som jobber i barnehage har mye erfaring og kunnskap på hva som skape...

5 tips for å velge den beste barnehagen for barnet ditt  

Hvordan velge barnehage til barnet ditt? Valg av barnehage er en viktig avgjørelse, som kan ha stor betydning for barnets utvikling, helse og trivsel. Det å...

Livets flod og det å ta vare på hverandre  

Tidligere har jeg skrevet litt om det å lede andre. Det er jo tross alt jobben min, så det er jo ikke så veldig rart at det er det som ligger lengst fremme i...