Hopp til innhold
VELKOMMEN TILBAKE! Nå skal vi endelig leke, hoppe, løpe og herje sammen igjen: ) Nære, men med avstand. Vi følger selvfølgelig Folkehelseinstituttets smitteveileder og holder oss i mindre grupper med god hygiene. Vi gleder oss!
Kjøkkenhagen

Kjøkkenhagen

Gode vaner starter i barnehagen. Det er noe vi som jobber i barnehage føler et stort ansvar rundt. Rammeplanen for barnehager (2017) legger også et visst ansvar på barnehagene når de sier:

”Gjennom arbeid med kropp, bevegelse, mat og helse skal barnehagen bidra til at barna:

  • blir kjent med egne behov, får kjennskap til menneskekroppen og utvikler gode vaner for hygiene og et variert kosthold.
  • får innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid.”

Hvordan gjør man dette?

Hva kan barnehagen gjøre for å fremme gode vaner, en større forståelse av hva vi putter i oss, matens opprinnelse og veien fra mat til måltid? Sjøskogbekken FUS barnehagen er nå i gang med å renovere kjøkkenhagen. Et prosjekt som involverer alle i barnehagen. Små, store, foreldre og andre fra nærmiljøet, har også engasjert seg i prosjektet vårt. Barna har denne våren fått vært med på denne prosessen, gjennom ulike spireprosjekter og forkultivering inne på avdelingene. Barna har vært med inn i kjøkkenhagen, lært om livet der og hva det betyr for oss.

Fra mat til måltid

I kjøkkenhagen skal barna få lære om hvordan mat blir til, men også hva som skjer med mat som brytes ned til ny jord. I kjøkkenhagen ønsker vi å engasjere og alle. Her skal vi følge frøet fra vi sådde det, til at det gir oss noe tilbake. Barna skal kunne sanse og lære om prosessene i fra A til Å. Maten og det vi dyrker frem vil være kortreist, bærekraftig, økonomisk og gi en ekstra stas den dagen vi kan høste det inn. Barna vil tidlig få et forhold til sunn og god mat. Gjennom sansing og forholdet man får til maten man dyrker selv og god kunnskap om råvarene, vil barna bli motivert til å spise sunn mat tidlig. Gjennom vårt pedagogiske opplegg i barnehagen, har vi lang erfaring med å ta med barna med i hele prosessen, fra mat til måltid. I kjøkkenhagen vil alt liv gi rom for en større forståelse for hvordan det økologiske kretsløpet henger sammen. Barna vil lære å ta vare på naturen og få respekt for hvorfor vi trenger marken, billen, bien og alle de andre småkrypene vi finner der. Dette er et prosjekt som gir mersmak og som skal bli starten på gode vaner for de små.

relaterte artikler

Mobbing i barnehagen – foreldre må også lære å forstå sin rolle, på godt og vondt

Sigurd kommer hoppende inn porten og holder mamma i hånda, han er glad og munter, og jeg er ganske sikker på at han gleder seg til å leke med vennene sine. M...

Les mer →
Klima- og miljøarbeid i barnehagen.

De fleste forskere i verden er enige om at klimaet på planeten vår er i endring på grunn av det vi mennesker har gjort, og fortsatt gjør. Det er en skremmend...

Les mer →
CLASS i barnehagen

Klokken er 09.30 på småbarnsavdelingen Hestehoven, når jeg kommer for å ta observasjon. Jeg er en ressursperson, og er sertifisert i både CLASS og Tuning in...

Les mer →
Tilstedeværende og sensitive voksne

Frokosten er fordøyd, og Mari har tatt med seg seks av barna på lekerommet for å sette i gang den populære hinderløypen. Samtidig som alle hjelper til med å...

Les mer →
Hverdagsmagi på tur

Det var en periode jeg ukentlig gikk på faste turer i nærmiljøet med 3-4 store barn. Jeg jakter selv og synes det er fint med friluftsliv, skog og mark. Samm...

Les mer →
Det er dine personlige egenskaper som teller!

Gjennomføringsevne handler om å agere – fra ord til handling – fullføre det en setter seg fore og har ansvar for. Sette seg spesifikke, motiverende, ambisjon...

Les mer →
Hvor er buksa mi? Hvor er skjorta mi? Hvor er…… ?

I disse dager er det virkelig utfordrende å være liten i barnehagen, være mamma eller pappa som skal ha kontroll på klær og utstyr, men også å være ansatt so...

Les mer →
Håp!

Det er skrevet mye om den tiden vi nå er inne i. Mye klokt. Mye til ettertanke. Det er helt naturlig. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å skrive noe om d...

Les mer →